Een gezonde en controleerbare administratie is de basis van de belastingaangifte. Sterker nog de Nederlandse wetgeving wijst uit; wanneer een onderneming een niet controleerbare administratie voert er een omgekeerde zwaardere bewijslast kan worden opgelegd door de belastingdienst.
Naast het feit dat men een boekhouding voert voor de belastingdienst. Zijn er nog drie andere redenen waarom men een juiste administratie voert: - Inzichtelijk maken winsten en verliezen - men weet precies wat de financiële positie is van de onderneming - men kan verantwoording afleggen over het gevoerde financiële beleid
Wie doet de boekhouding
Iemand die werkzaam is in deze discipline binnen een bedrijf wordt boekhouder of administrateur genoemd. Deze boekhouder kan op verschillende manieren de administratie bijhouden. Afhankelijk van de grote van de onderneming kan de boekhouding gedaan worden op papier, in Excel of in een boekhoudprogramma.
Samenvatting geschiedenis
In de afgelopen eeuwen hielden voornamelijk handelaren een boekhouding bij om na te kunnen gaan hoe hun onderneming ervoor stond. Dan kon er namelijk ten alle tijden worden opgemaakt hoe hun bedrijf presteerde. Van de oudheid tot en met de middeleeuwen gebeurde dit met de methode enkel boekhouden. Enkel boekhouden is een systeem waarbij er geen gebruik word gemaakt van het grootboek. Naast het enkel boekhouden waren er veel meer systemen. Echter wordt het enkelvoudige systeem nog steeds gebruikt.
Tijdens de renaissance (1300 tot 1600) ontstond voor het eerst het systeem van dubbel boekhouden. Hierbij worden er altijd twee rekeningen geboekt waardoor er eventuele fouten kunnen worden ontdekt, wat niet gebeurd bij enkel boekhouden. Echter werd tot in de late 18de eeuw het dubbel boekhouden omstreden gevonden. Omdat veel bedrijven in die tijd achteraf gingen kijken hoe hun onderneming ervoor stond doormiddel van de resultatenrekening aan de hand van de enkelvoudige methode. Hierdoor was de boekhouding doorgaans niet optimaal.
Afsluiting
Aan de hand van de basis les "introductie" weten we nu waarom een boekhouding belangrijk is, wie het bijhoudt en wat de geschiedenis is. Een goede tweede stap is het artikel "de basis 2/3 grootboek" te lezen.