Als u net begint als ondernemer kunnen er een aantal vragen over btw naar voren komen. Welk btw tarief moet ik hanteren of hoe moet ik BTW verwerken in de administratie? Om antwoordt op deze twee vragen te krijgen, lees dan dit artikel.
Om te beginnen; btw staat voor: “Belasting over de Toegevoegde Waarde”. Wat betekend: de waarde die je als ondernemer toevoegt aan een product daarover betaald de gebruiker belasting. Best wel een ingewikkelde samenvatting. Maar filosofeer er eens over en als het goed is komt u dan zelf tot het inzicht wat btw is. Toch om u in de goede richting te helpen ga ik hieronder zo makkelijk mogelijk proberen uit te leggen wat btw is.
Btw is een belasting wat u moet afdragen aan de overheid over de diensten en/of producten die u als ondernemer levert aan de gebruiker. Stelt u zich eens voor dat u een autoverkoper bent en een Ford verkoopt aan een consument voor 1000,- euro exclusief btw. U bent dan verplicht om 1000,- x 0,21 = 210,- euro aan btw af te dragen aan de belastingdienst.
Btw tarieven
Btw kent verschillende soorten tarieven. 21%, 9%, 0%, helemaal vrijgesteld en forfaitaire tarieven.
21%
In de basis geldt dat alle goederen en diensten belast zijn met 21% btw. Mocht u willen weten of uw product onder een overgansregeling valt. Neem dan telefonisch contact op met de BelastingTelefoon.
9%
Het kan zijn dat uw goederen of diensten belast zijn met 9% btw. In beginsel geldt dit voor etenswaren en bepaalde diensten. Bekijk de totale goederen- of dienstenlijst om erachter te komen of u in deze categorie valt.
0%
In sommige gevallen betaald u 0% btw. Dit betekend dat u wel btw plichtig bent maar deze niet hoeft af te dragen. Het mooie hiervan is dat u wel btw kan aftrekken als voorbelasting maar niet hoeft af te dragen. Bekijk de totale goederen- of dienstenlijst om erachter te komen of u in deze categorie valt.
Vrijgesteld
In sommige gevallen zijn goederen en/of diensten vrijgesteld van btw. Dit betekend dat u als ondernemer niet btw plichtig bent maar ook de btw niet kan aftrekken als voorbelasting. Bekijk de goederen- en/of dienstenlijst om erachter te komen of u als ondernemer hieronder valt.
Forfaitaire tarieven
Op het moment wanneer u een sportkantine heeft kunt u ervoor kiezen om het forfaitaire tarief van 13% te hanteren. Dit betekend dat u dus over de totale verkoopwaarde 13% belasting betaald.
Wanneer u een bedrijfskantine heeft voor het personeel. Dan dient er op basis van de BUA een correctie plaatst te laten vinden op de btw. Voor meer informatie kunt u het artikel eten en drinken voor personeel lezen.
Als laatste is er het gebruik van de bedrijfsauto welke ook privé wordt gebruikt. Voor meer informatie kunt u het artikel auto zakelijk en privé lezen.
Gecombineerde btw tarieven
Indien u meerdere goederen en diensten levert welke met diverse btw-tarieven zijn belast. Dient u dit in de administratie te verwerken. Iedere product behoudt dus zijn eigen btw-tarief en wordt dus niet op een grote hoop gegooid. Daarbij kan ook nog ontstaan dat producten met verschillende soort btw-tarieven worden verkocht als één bestandsdeel (product). Mocht u in deze categorie vallen. Lees hier dan meer over op de website van de belastingdienst.
Btw aftrekken als voorbelasting
Op het moment dat u als ondernemer een uitgaven doet, betaald u daar btw over. Deze btw kunt u aftrekken van de te betalen btw van uw eigen omzet. Dit wordt aftrekken als voorbelasting genoemd en heeft het voordeel dat u uiteindelijk minder btw betaald dan wanneer u het niet doet maar wel btw plichtig bent.
Voorbeeld
U verkoopt een appeltaart voor 10,- euro exclusief btw en om een appeltaart te kunnen maken koopt u appels voor 5,- euro exclusief btw. U dient dan over de omzet van 10 euro 9% btw te betalen en de betaalde btw over de uitgaven van 5,- euro af te trekken. Dit komt neer op af te dragen btw: 10,- x 0,09 – 5,- x 0,09 = 0,45 euro. U betaalt dus uiteindelijk 45 cent btw in plaatst van 90 cent btw.
Wat moet u doen
Om bovengenoemd voorbeeld voor elkaar te krijgen dient u een administratie bij te houden. U dient bij te houden in de administratie hoeveel btw u heeft berekend aan klanten en hoeveel btw u zelf heeft betaald aan het inkopen van goederen/diensten. U trekt vervolgens de betaalde btw af van de te betalen btw aan de belastingdienst en hiervan doet u aangifte. U kunt dit zelf doen of laten uitbesteden door iemand met vakkennis om er zeker van te zijn dat u aan alle regels voldoet. Bij pure toeval is zo iemand toevallig de schrijver van dit artikel. Als u een boekhouder nodig heeft. Kijk dan eens bij Boekhouder Menno.