De meeste mensen weten niet op welke aftrekposten ze recht hebben en vertrouwen op hun vooraf ingevulde belastingaangifte. Hierdoor laten veel mensen geld liggen bij de belastingaangifte.
Misschien is het handig om op de eerste plaatst antwoordt te geven op de vraag: wat zijn aftrekposten? Aftrekposten zijn bedragen die op het inkomen in mindering mogen worden gebracht. Hierdoor betaald de belastingbetaler minder inkomstenbelasting en premie voor de volksverzekeringen.
Om de meerderheid te helpen met hun belastingaangifte volgt hieronder een uiteenzetting op welke aftrekposten men recht bij hun aangifte inkomstenbelasting.
Welke aftrekposten zijn er
- De aftrekbare hypotheekrente
- Studiekosten
- Ziektekosten
- Giften
- Partneralimentatie
- Reiskosten woon-werkverkeer
- Lijfrente
Hypotheekrente
De aftrekbare hypotheekrente staat meestal als enige aftrekpost vooraf ingevuld bij de belastingaangifte. Voor het toepassen voor alle andere aftrekposten moet je zelf zorg dragen. Let op: de aftrekbare hypotheekrente staat niet altijd goed ingevuld. Bijvoorbeeld ingeval van het feit dat je samen met je partner een huis hebt gekocht maar geen fiscaal partner bent.
Studiekosten
Wanneer u studeert betaald u lesgeld/collegegeld en maakt u kosten voor studieboeken of lesmaterialen. De studiekosten die u heeft gemaakt, mag u in de belastingaangifte aftrekken. Mits u aan de hieronder genoemde eisen voldoet.
- 1. U heeft de kosten zelf betaald
- 2. U ontvangt geen studiefinanciering
- 3. U heeft geen recht op studiefinanciering
Indien u een vergoeding kreeg voor de studie, bijvoorbeeld van uw werkgever. Trek dan deze vergoeding van de studiekosten af. Er geldt altijd een drempelbedrag van € 250 welke in mindering moet worden gebracht op de studiekosten. Het bedrag dat overblijft is uiteindelijk aftrekbaar.
Ziektekosten
De ziektekosten die niet onder het eigen risico van de verzekering vallen en niet vergoed worden, zijn in beginsel aftrekbaar.
Het is mogelijk om deze kosten voor uzelf, uw fiscaal partner, kinderen jonger dan 27 jaar, uw inwonende zorgafhankelijke ouders, broers en zussen en ernstig gehandicapte personen van 27 jaar of ouder welke thuis wonen af te trekken.
Er geldt een variabel drempelbedrag voor het aftrekken van zorgkosten. Bereken hier uw eigen drempelbedrag.
Giften
Doneert u wel eens gelden of vrijwilligerswerk aan een goed doel of instelling? Dan doet u een gift en heeft u mogelijk recht op een aftrek voor uw aangifte inkomstenbelasting.
De rechtsvorm van de onderneming is belangrijk voor het doen van een gift. De onderneming moet één van de hieronder genoemde identiteit hebben.
- 1. een algemeen nut beogende instelling (ANBI) of een culturele ANBI
- 2. een vereniging
- 3 een steunstichting sociaal belang behartigende instelling (SBBI)
U kunt een periodieke of eenmalige gift doen. Afhankelijk van wat voor soort gift u doet gelden er andere regels met betrekking tot het aftrekken van giften op de inkomstenbelasting.
Partneralimentatie
Als u uit elkaar gaat kan het voorkomen dat u aan uw ex-partner alimentatie moet betalen. Partneralimentatie is een bijdrage in de kosten van het levensonderhoud van uw ex-partner.
Indien u keurig de partneralimentatie betaald. Dan mag u de betaalde alimentatie in uw aangifte inkomstenbelasting aftrekken. Het maakt niet uit of u de alimentatie met tussenkomst van de rechter heeft geregeld of rechtstreeks met uw ex-partner.
Reiskosten woon-werkverkeer
Heeft u met het openbaar vervoer naar uw werk gereisd, bestaat een enkele reist minimaal uit 10 kilometer en heeft u daarvoor weinig of geen vergoeding voor ontvangen? Dan mag u voor de reiskosten die u gemaakt heeft een vast bedrag aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. U mag dus niet de echte kosten aftrekken, maar vaste bedragen uit de reiskostentabel. Let u erop dat u in bezit bent van openbaarvervoerverklaring of reisverklaring voordat u gebruik mag maken van deze aftrekpost.
Lijfrente
Het is op de eerste plaats belangrijk om uit te leggen wat nu precies lijfrente is. Met lijfrente zorgt u op een fiscaal voordelige manier voor inkomen dat u periodiek krijgt uitbetaald vanaf een bepaald moment, bijvoorbeeld als u met pensioen gaat. U kunt dit doen door middel van een lijfrenteverzekering, lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht.
U betaald natuurlijk een premie voor de lijfrente. Deze mag u aftrekken indien u het jaar ervoor een pensioentekort had. Dit noemen wij de jaarruimte. Hetgeen wat u dus mag aftrekken in bijvoorbeeld 2019 hangt dus af van uw situatie (pensioentekort) in 2018. Bereken hier uw jaarruimte. Let op er zijn nog een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen voor de lijrente aftrekpost.
Belastingaangifte optimaliseren
Helaas mag men de genoemde aftrekposten alleen in mindering brengen van het belastbare inkomen. Dit betekent dat een aftrekpost van 500,- euro u geen nettobedrag van 500,- euro oplevert en het belastingvoordeel ook afhankelijk is van de belastingschijf waarin u valt. Wilt u nu ook een optimale belastingaangifte als particulier. Laat u dan begeleiden door boekhouder Menno.